top of page

Over massages

Net zoals yoga is massage een holistische ervaringswetenschap die je weer terug in contact brengt met je lichaam en geest. Zo leer je weer naar je zelf te luisteren. Zeker wanneer de behandelingen op zeer regelmatige basis worden uitgevoerd.

Massage is een eeuwenoude manier om ontspanning en gezondheid van lichaam en geest te bevorderen.

Basisvoordelen van een massage zijn:

spierontspannend, immuniteitsverbeterend, betere bloed- en energiecirculatie, bevordering van weefselherstel, stimulatie van de huidfunctie, diepe relaxatie, emotionele geruststelling, een betere uitstraling.

Ontspanningsmassage

Bij deze massage wordt er zachter en meer aan de bewustwording van het lichaam gewerkt. Het hoofd is hierbij niet los te zien van het lichaam. Door het contact is er een energetische wisselwerking tussen gever en ontvanger.


Er wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken, afhankelijk van de behoeften van de ontvanger.

Deze massage zorgt voor een kalmerende en rustgevende werking, ontspanning van de spieren, bevordering van de doorbloeding in huid, spieren en organen en een verbetering van de stofwisseling.

Men ervaart het lichaam weer als één geheel, een hartverwarmend gevoel van welbehagen.


Deze massage wordt, op een massagetafel, discreet uitgevoerd op de blote huid met warme biologische olie.

Diepte massage

Bij deze massage wordt er dieper gewerkt dan bij het vorige. Vooral aangewezen bij meer specifieke klachten ter hoogte van nek, schouders, onderrug armen en benen. 

Hoofd-, nek-, schouder- en rugmassage

Dit gebied is gevoelig voor de opstapeling van spanningen door dagelijkse stress of overbelasting door onder andere een slechte lichaamshouding.

Door middel van acupressuur en typische massagetechnieken wordt de verharding van de spieren tegengegaan. Blokkades worden opgeheven en zwakke plekken versterken. De energiedoorstroming verbetert en spieren en gewrichten versoepelen.

Het masseren van de schedel, het voorhoofd en de slapen is ideaal voor mensen die geregeld last hebben van hoofdpijn. Deze techniek werkt ook preventief tegen computerklachten, zoals RSI.

Deze massage wordt bij voorkeur op de blote huid gegeven, zeker indien de gehele rug behandeld wordt. Hoofd, nek en schouders alleen kunnen gezeten op een ergonomische stoel behandeld worden. Zie eventueel ook rubriek "stoelmassage"

Nadruk ligt hier, net zoals hierboven, op het masseren met de handen. Alleen wordt dit gebied vooraf opgewarmd met warme stenen en nadien ook afgestreken met warme stenen. Het voordeel van deze stenen is dat de spieren zich door de warmte reeds gaan ontspannen. Hierdoor zullen ze zich makkelijker laten bewerken door de handen. Mensen die van warmte houden kiezen eerder voor deze optie dan voor bovenstaande. Deze massage wordt, op een massagetafel, discreet uitgevoerd op de blote huid met warme olie en stenen.

Sportmassage

Bij deze massage wordt er vooral dieper ingewerkt op het spierweefsel. Ze komt ook krachtiger over dan ontspanningsmassage.


Stramheid en moeheid in de spieren worden sneller weggewerkt omdat de doorbloeding door de massage wordt verhoogd.

Na een intense lichaamsinspanning kunnen er kleine letsels en/of opgehoopt melkzuur in de spieren ontstaan. Dankzij het groot zelfherstellend vermogen van het lichaam geneest dit vanzelf. Deze genezing wordt door massage versneld, waardoor de spieren weer soepel en ontspannen gaan aanvoelen.


Mijn cliënteel bestaat vooral uit mensen wiens sport een hobby is en die na hun training behoefte hebben om hun spieren eens goed te belonen met een deugddoende massage. De focus ligt dan op benen, armen of rug. De sportmasage wordt eventueel gevolgd door een ontspanningsmassage.

Hotstone massage

Is een aangename, warmte massage die een weldaad is voor lichaam en geest. De hitte en de lichte druk van de stenen dringen diep door in het lichaam. Dit heeft een positieve werking op spieren en organen tot gevolg. Verder wordt het lichaam los gemasseerd met behulp van warme stenen en olie. De natuurlijk afgeronde vulkanische basaltstenen zijn opgewarmd tot 45 °C.


De massage bestaat vooral uit lange, rustige cirkelvormige strijkbewegingen. Door de combinatie van warmte en beweging kan er dieper in het spierweefsel gewerkt worden. Deze massage zorgt voor een diepe relaxatie en bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, stimuleert de organen en brengt het lichaam in balans.

Deze techniek is uitermate geschikt voor iedereen die van warmte houdt en zijn lichaam wil laten verwennen en diep ontspannen. Deze massage wordt, op een massagetafel, discreet uitgevoerd op de blote huid met warme olie en stenen.

Traditionele Thaïse yogamassage

Deze techniek maakt gebruik van handen, ellebogen en knieën. Ook het lichaamsgewicht van de gever kan in aanmerking komen voor diepe druk tijdens de verschillende posities.


De uitvoering gebeurt in een meditatieve en geconcentreerde geestestoestand. Zowel de "gever" als "ontvanger" ervaren een mentale rust.

Het lichaam wordt in verschillende yogahoudingen gebracht. Ledematen worden gestrekt en uitgerekt, de rug gebogen tot een soepele kromming. Spieren worden gerekt en ontspannen. Gewrichten worden versoepelt. Flexibiliteit, ontspanning en verjonging van lichaam en geest nemen toe.


Thaïse yogamassage is meer dan alleen maar het kneden van de bovenliggende spieren. De aandacht gaat naast de anatomische bouw van het lichaam, ook naar de energiebanen. Eventuele blokkades op beide niveaus worden losgewerkt, waardoor de energie terug vrij door het lichaam kan stromen. Het gevolg is een betere werking van alle stelsels zoals zenuwen, immuniteit en klierwerking, bloedsomloop, spijsvertering, spieren, gewrichten en botten.

Deze massage wordt, op een matje, uitgevoerd in losse gemakkelijke kleding, zonder olie.

Ayurvedische massage

Het grote verschil met een gewone massage is dat Ayurveda gebruik maakt van een ruime hoeveelheid warme kruidenoliën, afhankelijk van de verdeling van de 3 bio-energieën of dosha’s (kapha, pitta en vata) van de ontvanger.


De massage, de techniek, de olie en de kruiden werken tot diep in het lichaam. De energiestroming wordt weer in evenwicht gebracht. Rust en ontspanning zijn meestal de eerste effecten.

Afhankelijk van de duur, de gebruikte techniek en de olie zullen klachten zoals nervositeit, slaapproblemen, verminderde immuniteit, droge huid, specifieke huidaandoeningen, algemene zwakte, uitputting, spierstijfheid, reuma, enz., verminderen.

Snehana is het inoliën van het lichaam. Olie of sneha betekent in Ayurveda

“vruchtbaarheid”, “liefde”. Masseren is liefde voor het lichaam en het leven zelf.

Deze massage wordt, op een massagetafel, discreet uitgevoerd op de blote huid met warme kruidenolie.

Shiatsu massage

Shiatsu (van Japans: Shi = vinger en atsu = druk) is een techniek om de energie van het lichaam weer in evenwicht te brengen. Het verspreidde zich al in de 6e eeuw naar Japan.

Het heeft echter zijn wortels in de vormen van traditionele Chinese manipulaties en massages,

zoals An-ma, An-fa en Tui-na. Allemaal technieken die in Japan zijn geïntroduceerd door de boeddhistische monniken die zich hier vestigden.

In 1964 definieerde een Japanse staatsverordening het als een autonome en onderscheidende techniek van de andere, en definieerde het als volgt:

Het is een vorm van manipulatie die wordt uitgeoefend met de duimen, andere vingers en handpalmen zonder de hulp van (mechanisch) gereedschap. Het bestaat uit druk op de huid die bedoeld is om de gezondheidstoestand van het individu in zijn geheel na te streven en te behouden.

Deze behandeling verbindt ons met de fundamentele krachten van het leven. Het behouden van een balans is essentieel voor het leven.

Het is erg belangrijk om te onthouden dat in de oosterse geneeskunde ziektes en kwalen in het algemeen altijd te wijten zijn aan energieonevenwichtigheden. Persoonlijk welzijn omvat alle aspecten van de persoon: fysiek lichaam, geest en emoties, spiritualiteit, interpersoonlijke relaties, enz.


Voornaamste doel van de behandeling?

Shiatsu of drukpuntmassage biedt diepe ontspanning en stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam.


Hoe verloopt een behandeling?

Allereerst moeten we onthouden dat aanraking de essentie is van Shiatsu. Dit komt omdat de beoefenaar het eenvoudigste en meest elementaire hulpmiddel gebruikt dat de mens ter beschikking staat: de hand.

Zelfs in stressvolle en getraumatiseerde situaties heeft zelfs een simpele aanraking een sterke invloed op het genezingsproces.

Je ligt in makkelijke losse katoenen kledij op een futon of een matras op de grond.

Er wordt met de duimen, handpalmen, ellebogen of onderarmen druk uitgeoefend op punten gelegen in de meridianen. Druk wordt uitgeoefend vanuit het lichaamsgewicht en dus niet met spierkracht. Verder worden er ook strekkingen en rockingen of schudden toegepast.


Bij welke klachten?

» Chronische klachten als rug- en nekpijn,

» hoofdpijn

» gewrichtspijn,

» spierstijfheid

» slaapproblemen

» stress en piekeren

» spijsverteringsklachten en moeilijkheden met stoelgang

» verminderde weerstand

» geestelijke onrust

» energiegebrek

ShinTai®: De evolutie van Shiatsu

ShinTai® betekent letterlijk "bron van het lichaam". De term wordt gebruikt door Saul GOODMAN om het potentieel van de Shiatsu-behandeling uit te breiden.

Het is een synthese van: Shiatsu, fasciawerk, structurele correcties, chakra's en meditatiepraktijken.

ShinTai maakt gebruik van een geavanceerd systeem van diagnoses en technieken diede ‘stroom van levenskracht in het lichaam’ stimuleren.Hierdoor neemt het zelf genezend vermogen en het zelfregeneratievermogen toe.


Voornaamste doel van de behandeling?

Je beter in je vel voelen omdat deze massage het lichaam losser en vrijer maakt.

Gevolg is dat je je meer open en ontspannen voelt.

Daarnaast stimuleert het het zelf genezend vermogen van het lichaam. 

Structurele shiatsu lijkt fysiek maar werkt eigenlijk dieper door omdat vastzittende energie (emoties); langsheen de wervelzuil, in het bekken, de schoudergordel en de hara (buik), wordt losgemaakt en alzo de levenskracht in het lichaam weer vrij stroomt.


Hoe verloopt een behandeling?

Je ligt in makkelijke losse katoenen kledij op een futon of een matras op de grond. Het uitlijnen van de fysieke structuur, het werken met spieren en fascia en het opnieuw in evenwicht brengen van het energiesysteem zijn de basisvoorwaarden voor een effectieve behandeling die leidt tot echte verbetering.

Afhankelijk van wat er tijdens de behandeling naar boven komt kan het zijn dat er andere technieken zoals fasciale trek, strekkingen, meridiaanpalpatie, enz., vanuit de shiatsu worden aangewend.


Bij welke klachten?

» Chronische klachten als rug- en nekpijn,

» hoofdpijn

» gewrichtspijn,

» slaapproblemen

» stress en piekeren

» spijsverteringsklachten en moeilijkheden met stoelgang

» verminderde weerstand

» geestelijke onrust

Cranio-Sacraal-Shiatsu-Protocol CSSP

W.Sutherland (leerling van Andrew Still, de grondlegger van osteopathie) ontdekte dat de schedel uitzet en inkrimpt in golvende bewegingen. Dit wordt craniaal ritme genoemd. Dit ritme wordt in de hersenen gegeneerd en zet zich door naar heel het lichaam via het ruggenmergkanaal.

De behandeling is gebaseerd op die subtiele bewegingen in het lichaam die door het cranio-sacraal ritme worden gegenereerd.

Het is geen klachten- en/of symptoom gerelateerde behandeling maar wel een behandelingsmethode met een holistische benadering. Hier worden de verschillende facetten van het mens zijn benaderd. Zowel het fysieke, het psychische als het emotionele aspect komen hier samen. Doel is om het lichaam zijn zelf herstellend vermogen te activeren.


Voornaamste doel van de behandeling?

Een heerlijk diep gevoel van totale ontspanning en het lichaam zijn zelf herstellend vermogen activeren.


Hoe verloopt een behandeling?

Je ligt in makkelijke losse kledij op een massagetafel.

De behandelaar begint met de handen, zonder druk, rond het hoofd of aan de voeten te leggen. Daarna worden de handen volgens een bepaald protocol op weloverwogen plaatsen zoals het bekken, middenrif, enz…, gelegd.

De ontvanger voelt hiervan meestal niets, maar het effect is er wel.

Namelijk een heerlijk diep gevoel van totale ontspanning.

Afhankelijk van wat er tijdens de behandeling naar boven komt kan het zijn dat er andere technieken zoals fasciale trek, strekkingen, meridiaanpalpatie,enz., vanuit de shiatsu worden aangewend.


Bij welke klachten?

» Migraine en hoofdpijn.

» Chronische nek- en rugklachten

» Chronische vermoeidheid

» Stress- en spanningsgerelateerde problemen

» Emotionele of posttraumatische problemen

» Depressie

» Bepaalde klachten van het gehoor en oorsuizen.

» Coördinatieproblemen

» Kaakklachten zoals tandklemen tandenknarsen,…

Manuele lymfedrainage

Het lymfestelsel is een uitgebreid vaatstelsel dat naast het bloedvatenstelsel in het lichaam aanwezig is.

Het heeft een zuiverende en verdedigende functie.

Een goede doorstroming van het lymfevocht zorgt ervoor dat overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd.

Daarnaast is het lymfestelsel ook belangrijk voor het bestrijden van ziekteverwekkers.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom de cellen en de organen.

Bedoeling is om lymfevocht en afvalstoffen uit de weefsels op te nemen zodat het in de lymfeknopen kan gezuiverd worden, waarna het vocht dan weer in de bloedbaan kan overgeheveld worden.

Grote aantallen lymfeklieren liggen vooral in de nek, oksels, liezen, achter het borstbeen, bij de longen, de darmen en in de buikholte en in mindere mate in knie-, en elleboogholte.


Voornaamste doel van de behandeling?

Manuele lymfedrainage biedt ontspanning en versterkt het immuunsysteem.

Het bevorderd de gezondheid van het lymfestelsel. Het lichaam is in goed in evenwicht wanneer de waterhuishouding in optimale conditie is.

Lymfedrainage is een natuurlijke functie van het lichaam. Maar zodra deze functie wordt bemoeilijkt ten gevolge van een ongeval, ziekte of stress kan manuele lymfedrainage een goede ondersteuning bieden.


Hoe verloopt een behandeling?

Bij deze manuele lymfedrainage, volgens de methode Vodder, wordt er gebruik gemaakt van een heel zachte spiraalvormige druk op de lymfeklieren en lymfebanen rekening houdend met de stroomrichting van het lymfestelsel.

Het is een zeer zachte behandeling die rechtstreeks op de huid, zonder olie, wordt toegepast.

Hiervoor lig je ontspannen op een massagetafel.

De massage begint meestal bij de lymfeklieren in de hals. Afhankelijk van de klacht worden daarna de lymfeklieren van andere gebieden behandeld.


De functies van het lymfestelsel zijn:

» afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen,

» afweer tegen infecties met behulp van de witte bloedcellen. Lymfeklieren kunnen opzetten wanneer

   er een infectie of ontsteking is,

» Een goede doorstroom van het lymfevocht is essentieel voor een goede gezondheid.

 Manuele lymfedrainage bevordert:

» het optimaal functioneren van het lymfesysteem en van bloedcirculatie,

» het tot rust brengen van het zenuwstelsel waardoor stress en spanning verminderen,

» geeft verlichting bij vermoeid en zwaar gevoel en tintelingen,

» het verminderen van acne en eczeem omdat lymfedrainage de weefsels, en dus ook de huid, reinigt,

» het verminderen van reumatische aandoeningen en chronische ontstekingen (door de behandeling

   blijft de waterhuishouding optimaal en als gevolg hiervan; ontstekingen tegengegaan),

» het verminderen van hoge bloeddruk (zie lage bloeddruk bij contra indicatie),

Contra indicatie

» Eventueel bij te lage bloeddruk omdat tijdens de behandeling ontspanning optreedt en dat

   doet bloeddruk nog meer zakken.

» Tijdens menstruatie niet in buikzone

» Hartzwakte

» Acute trombose

MASSAGES werken zowel

PREVENTIEF als ONDERSTEUNEND

en zijn een weldaad voor lichaam en geest. Zeker wanneer bepaalde massages gedurende enkele opeenvolgende dagen worden toegepast, kunnen deze soelaas bieden bij bepaalde klachten.

HET GAAT HIER NIET OM EROTISCHE MASSAGES.

bottom of page